Saturday, January 24, 2015

Virkattu cowboy-hattu

Ihastuin joskus aikoja sitten Stitching pitch -virkkauskirjassa malliin virkatusta cowboy-hatusta. Kyseinen kirja on minulta hävinnyt, mutta langat ovat itsepintaisesti odottaneet kaapissa ohjeen löytymistä. No, kirjaa ei ole vieläkään löytynyt, mutta päätin yrittää keksiä ohjeen itse. Jaan ohjeen tässä teillekin.
 
Koko: naiselle
 
 
Käytin tätä lankaa, mutta esim. Novita hanko -lanka on melko saman vahvuista. Itse ostin langan hetken mielijohteesta opiskeluaikana eräästä lankakaupan alekorista. Lankoja oli neljää pastellisävyä. Ko vaaleanpunaista oli 200g (200m). Sitä jäi jäljelle alle 50g.
 
 
Virkkasin hatun koukulla nro 6. Minulla tiheys oli 10,5ks x 16krs = 10cm.
 
 
Tässä päälaen kappale. Virkkaa 10kjs. Virkkaa koukulta laskien 2. kjs:sta alkaen 8ks. Virkkaa 5ks ketjusilmukkaketjun ensimmäiseen silmukkaan. Virkkaa nyt 8ks ketjusilmukoiden toiseen reunaan. Virkkaa 5ks viimeiseen kjs:n ja sulje kerros ps:lla.
 
Virkkaa 2.-4. krs seuraavasti: aloita krs virkkaamall 1kjs. Virkkaa pitkällä sivulla yksi ks jokaiseen ks:n. Päädyn puoliympyrässä levennä niin, että virkkaa joka toiseen ks:n kaksi ks. Sulje krs aina ps:lla. 
Ohje jatkuu alempana.

 
Uusi blogikoira oli hyvin tiiviisti tässä projektissa mukana. Pentu haluaa nukkua päiväunensa minun sylissä, mutta minusta on tylsää istua tuntitolkulla paikoillani... paitsi jos voin hyödyntää sen johonkin käsityöhön.

 
Mallin hattuun otin Pojan lännenhatusta. Tässä hatun reunakin on jo valmis. Tosin päästäkseni tähän pisteeseen purin ja virkkasin uudelleen monta kertaa. Lopulta sinnikkyys palkitaan ja muoto on täydellinen.

 
Tässä vaiheessa hattu näyttää lähinnä kasakka-hatulta.

 
Ohje jatkuu...
5.krs: Virkkaa 1kjs, 1ks, 11p, 13ks (tai niin monta, että olet toisen pitkän sivun alussa), 11p, 13ks, sulje krs ps:lla.
6.krs: Virkkaa 1kjs, 5ks, 7p, 13ks, 7p, 13ks, sulje krs ps:lla.
7.-19krs: Tästä eteenpäin kerroksia ei suljeta ps:lla, vaan työ virkataan spiraalina. Virkkaa ks seuraavaan silmukkaan ja virkkaa siitä eteenpäin 1ks jokaiseen silmukkaan. Levennä takareunassa joka 2. krs 1ks niin, että virkkaa 2ks hatun takareunassa samaan ks:n. 

 
Tässä lähikuva hatun taka"sauman" levennyksistä.

 
 20.-27.krs: Arvioi kerroksen vaihtumiskohta (n. 9cm KT-kohdasta eteenpäin). Virkkaa 2ks samaan ks:n. Virkkaa näin joka 5. ks:n. Jos jako ei mene tasan koko kierroksella, tasaa levennysten välit kerroksen loppupuolella. Virkkaa seuraavilla seitsemällä kerroksella levennykset aina samassa kohdassa. 21.krs:lla levennät siis joka 6.ks, sitten joka 7. jne. Päätä työ niin, että 5 silmukkaa ennen viimeisen kerroksen päättymistä virkkaa ks:den sijaan ps:ta. Päättele langanpäät.
 
 
Lierin virkkaamisen jälkeen hattu muistuttaa hellehattua. Lierinkin muotoiluun purin työtä kertaalleen.

 
Silitin lierin, mutta silti muoto muistuttaa vain etäisesti lehmipojan päähinettä. Mielestäni silittäminen ei ole välttämätöntä, sillä hatusta ei saa cowboy-hattua ilman kovettamista.

 
Eikun sopan keittoon. Eli valmistin liima-vesiseoksen, johon tuli puolisen litraa lämmintä vettä ja noin desi erikeepperiä. Sekoita kunnolla.

 
Hattu likoamaan liemeen...

 
Sillä aikaa suojasin mallistetsonin kelmulla. Jos sinulla ei ole muottia, jonka päälle pingottaa hattua, voit muotoilla sellaisen esim. sanomalehdestä. Malli auttaa pitämään velton hattuosan pystyssä, kunnes liimaseos on kovettunut.
 
 
Pingotin virkatun hatun mallin päälle, mihin se solahti mukavasti muovin ansiosta. Muotoile hattu stetsonin muotoon. Venytä lieriä ympyrän muotoiseksi.

 
Ja vielä naru ympärille tukemaan lierin reunat sivuilta ylös.

 
Sitten vain odottelemaan hatun kuivumista. Huom! Anna hatun kuivua kokonaan, ennen kuin irroitat sen muotista. Minulla kuivumiseen meni 1,5 vuorokautta.
 
 
Valmis stetson säilyttää hyvin muotonsa. Huom! Alussa liima haisee voimakkaasti, mutta hatun kuivuessa liiman haju haihtuu. Samoin, jos liimaa on jäänyt johonkin enemmän kuin muihin kohtiin, se värjää hatun välin aluksi haaleammaksi, mutta kuivuttuaan liima muuttuu värittömäksi.
 
En tiedä, miten tämä kovike käyttäytyy veden kanssa, mutta uskoisin, että jos kovetus lähtee pois, sen voi aina uusia. Hattuja harvoin pestään ja jos kyseessä olisi esim. nahkahattu, tuskin sitä pestäisiin koskaan. Tietysti hattu saattaa joutua veden armoille, jos se on päässä ja alkaa rajusti sataa. Sen näkee sitten, mutta en usko hatun olevan moksiskaan pienestä tihkusateesta.
 
 
Lopuksi kerron vielä kyseisen hattumallin historiasta. Päähine on nimetty suunnittelijansa John Batterson Stetsonin mukaan vuonna 1865. Kuuluisaksi stetson tuli 1900-luvun alun hollywood-elokuvista. On käynyt kuitenkin ilmi, ettei 1800-luvun loppupuolen cowboyt käyttäneet leveälieristä stetsonia, vaan knallia. Artikkelin aiheesta voit lukea täältä.
 
 
"I'm a poor lonesome cowboy,
I'm a long long way from home..."
 
Lucky Luke oli pienenä yksi lempisarjakuvistani ja olen aina haaveillut omasta stetsonista, mutta ei ole tullut vain hankittua sellaista.


Olen tosi ihastunut tähän hattuun. Kyllä kannatti purkaa ja virkata, sillä muoto on juuri sellainen, kuin mielestäni pitää ollakin.

2 comments:

Mummeli said...

Kiva hattuidea!

sartsa said...

Hieno! Kivat vaihekuvat. :)