Sunday, November 16, 2014

Itse tehtyä pukin konttiin ja ohje pesusieneen

Kuluneella viikolla kirpputorilta lähti mukaan euron hinnalla tälläinen ilmoitustaulu sekä 50:n sentin hinnalla siihen nastoja. Tokmannista taas löytyi 5x 5 metrin rullat punaista koristenauhaa yhteensä 1,50€:.


Tässä taas kierrätystarvikkeet ja niistä syntynyt pesusieni:


Kalastajanlanka-rulla ostettu aikoinaan kirpputorilta, hintaa en enää muista. Pehmorulla on lankakerän sisältä löytynyt rulla. Saippua on käsin tehty ja saatu lahjaksi, mutta joko koira tai lapsi pureskeli saippuan muodottomaksi (muovi oli kyllä pysynyt tiiviisti päällä). Muutenkaan en itse ole palasaippua ihmisiä, joten saippua on odottanut muovissaan jatkotyöskentelyä. Työvälineenä virkkuukoukku.


Tässä siis valmis pesusieni ja vieressä tyhjä pehmorulla. Näitä rullia minulla taitaa olla kymmenisen kappaletta, sillä langat niistä on jo neulottu aikoja sitten. Niin, että ehkäpä pukin konttiin syntyy lähiaikoina vielä toinenkin pesusieni... Pehmorullan koko on 7,8cm halkaisija ja 5cm korkeus. Valmiin pesusienen halkaisija on 8,5cm ja korkeus 6cm.


Ja eikun virkkaamaan. Työn aloitin varmaan jo vuosi sitten, ja se jäi kesken viimeiseen nyppykerrokseen. Tänään siis tein työn loppuun asti.


Ajattelin laittaa tähän ohjeenkin, kun malli on taas omasta päästä. Eli virkkuukoukku oli numeroa 3,5 ja kalastajanlanka (kai) kolmesäikeistä. En ole kyllä kuullut kolmesäikeisestä kalastajanlangasta, mutta niin monta säiettä langasta löysin. Langan paksuudella ei sinänsä ole väliä, mutta ohjeen mukaan tehtynä työstäsi saattaa tulla isompi tai pienempi.

Aloitus on tehty siten, että lanka kierretään kaksi kertaa etusormen ympärille. Lankalenkkiin virkataan 3kjs ja 9p, suljetaan renkaaksi ps:lla ja kiristetään aloituslanka kireäksi. Näin keskelle ei jää pientä reikää. Aloituslanka jää pesusienen sisälle.


2. krs: 3kjs, 19p, suljetaan ps:lla.


3. krs: 3kjs, 4p seuraavaan silmukkaan, 1ks takakautta 1.pylvääseen neljän pylvään ryppäästä (= nyppy). *2p+2p+2p seuraaviin kolmeen silmukkaan. Tee seur. silmukkaan nyppy*. Toista *...* vielä 3 kertaa. 2p+2p seuraavaan kahteen silmukkaan ja vielä 1p kerroksen aloittaneeseen 3: kjs:n juureen. Sulje ps:lla.

4. krs: 3kjs, *2p edellisen krs:n nyppyyn, 4p seuraavaan kolmeen silmukkaan. Nyppy seuraavaan silmukkaan. 4p seuraavaan kolmeen silmukkaan*. Toista *...* vielä 4 kertaa. Sulje ps:lla.

5. krs: 3kjs, *nyppy seuraavaan silmukkaan, 6p seuraavaan neljään silmukkaan. 1p edellisen krs: nyppyyn. 6p seuraavaan neljään silmukkaan*. Toista *...* 3 kertaa. Nyppy seuraavaan silmukkaan, 6p seuraavaan neljään silmukkaan. 1p edellisen krs: nyppyyn. 5p seuraavaan neljään silmukkaan. Sulje ps:lla.


6.-11. krs: 3kjs, 1p jokaiseen edellisen krs:n pylvääseen tai nyppyyn. Sulje ps:lla.


12.krs: 3kjs, virkkaa 49p niin, että jätät tasaisin välein edellisen krs:n pylväistä yhden silmukan väliin. Sulje ps:lla.

13.krs: 3kjs, virkkaa 34p niin, että jätät tasaisin välein edellisen krs:n pylväistä yhden silmukan väliin. Sulje ps:lla.

Pujota tässä vaiheessa pesusieni virkkauksen sisään. Minulla pesusienessä oli reikä keskellä ja täytin reiä'n palasaippualla.

14.krs: 3kjs, virkkaa 20p niin, että jätät tasaisin välein edellisen krs:n pylväistä yhden silmukan väliin. Sulje ps:lla.

15.krs: 3kjs, virkkaa 10p niin, että jätät tasaisin välein edellisen krs:n pylväistä yhden silmukan väliin. Sulje ps:lla.

Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi. Pujottele lanka kaikkien 9p:n silmukoiden takareunojen läpi ja vedä lanka tiukalle. Päättele lanka. Pujottele langanpää pesusienen sisälle.


Solmi lanka sienen pohjaan ja virkkaa 7p pohjan reunaan. Käännä työ ja virkkaa 7p. Kun käsilenkki on tarpeeksi pitkä virkkaa se piilosilmukoilla kiinni pohjan vastakkaiseen reunaan. Päättele lanka. Piilota langanpäät pesusienen sisälle.


Ja tässäpä valmis sieni sitten Yves Rochersilta tilatun pesuainesetin kaverina. Ideana siis on, että aluksi pesusientä käyttäessään saippuaa tulee sisältä automaattisesti, eikä palasaippua liukastele käsistä. Sitten, kun saippua pesusienen sisältä on kulunut, pesusientä voi vielä käyttää tavallisen pesusienen tapaan.

1 comment:

Mummeli said...

Tulipa mieleeni edesmenneen Selma-tädin kalastajalangasta virkkaama pesukinnas. Sinun ideasi on kehittyneempi sienen ja saippuan ansiosta. Kalastajalankaa on 3,6,9 ja 12 säikeisenä ainakin ollut myynnissä, mielestäni ohuin sopii verhoihin, seuraavaksi paksumpi liinoihin, ja sitä paksumpi sängynpeitteisiin ja paksuin mattoihin.