Monday, March 13, 2017

Essu

Olin tässä muutama päivä sitten ystävän luona maalaamassa (tauluja) ja totesimme, että pitäisi olla taiteilijan essu, jonka voisi vetää päällensä, kun maalaa. Siitä se ajatus sitten lähti.


Halusin essun, jossa olkaimet menee takana ristiin, Eikä mitään vaikeaa kiinnityssysteemiä. Napitkin tuottaa tällä hetkellä vaikeuksia.


No tämmöinen siitä sitten tuli. Olen aika tyytyväinen. Essu on vuoritettu ja siinä ei siis ole minkään valtakunnan kiinnityssysteemejä. Senkus vetäsee päällensä.


Ja vuoritettuna se on täysin kaksipuolinen. Toinen puoli on kukallista kangasta, jossa mm turkooseja kukkia ja toinen puoli yksivärinen turkoosi.


Molemmat kankaat on entisiä pussilakanoita. Tämä on hyvä projekti vanhojen lakanoiden uusiokäyttöön.


Olen itse asiassa tästä mallista haaveillut jo aiemminkin, mutta kun ei ole ollut kaavaa. No ei ollut edelleenkään, mutta piirsin kaavan itse.


Tulipa mieleeni, että voisihan essua käyttää mekkonakin. Tässä alla se on yhdistetty valkoisen alusmekon kanssa (essun "etukappale" takana ja "takakappale" eessä). Essuhan valmistuu itseasiassa yhdestä etu- ja takakappaleesta.


Ja ohjeenkin ajattelin tässä teille jakaa. Tarvitset siis puuvillakangasta 120cm essuun ja vuoriin saman verran. Tämän essun koko on M. Alla kuvassa essun pienoiskaava, jonka joudut siis suurentamaan. Yksi ruutu on 10cm x 10cm. Leikkaa yksi kappale essu-kankaasta ja yksi vuorikankaasta, yhden senttimetrin saumanvarat joka puolelle.


Ompeleminen: Ompele pään- ja kädentiensaumat nurjat puolet vastakkain. Ompele helmasauma niin, että helman alaosaan jää kääntöaukko. Käännä essu oikein päin. Kiinnitä nuppineulalla vasen takahenkseli oikeaan etuhenkseliin (siis ristiin). Pujota toisiinsa kiinnitetyt henkselit kääntöaukon kautta ja ompele henkselit toisiinsa kiinni oikeat puolet vastakkain. Käännä lopuksi oikein päin ja tikkaa läheltä reunaa. Tikkaa samalla kääntöaukko umpeen.

1 comment:

Mummeli said...

Hyvä idea essun ompelemiseen. Samaa mallia on varmaan käytetty paljonkin pikkutyttöjen essuihin, koska se tuntuu niin tutulta.