Monday, March 23, 2015

Kuvalliset ompeluohjeet pyjamashortseihin

Olen saanut tämän flanellikankaan mummoltani. Koska suvussamme ei oikein ole tyttöjä, päätin ommella siitä itselleni pyjamashortsit. Kuvasin työvaiheet jakaakseni ohjeen.
 
 
Kaavat saat sopivankokoisista shortseista tai housuista. Etukappaletta leikatessasi huomioi, että etukappale on hiukan pienempi. Kuvaan olen piirtänyt leikattavat linjat mustalla katkoviivalla. Tarkista ennen kankaan leikkaamista, että yhteenommeltavat sivut ovat yhtä pitkiä, ainakin suunnilleen. Lisää leikatessa saumanvaraa haara-, sisä- ja sivusaumoihin 1-2cm. Lisää lahkeensuihin ja vyötärölle 3cm (tai vain lahkeensuihin, mikäli leikkaat erillisen vyötärökaitaleen, kuten minä tein).

 
Tässä etukappale vasemmalla ja takakappale oikealla. Takakappaleen haarasauma on pitempi (kaareva sivu).

 
Ompele lahkeiden sisä-ja sivusaumat.
Minä ompelin kappaleet nurjat puolet vastakkain alle paininjalan etäisyydeltä kankaan reunasta.

 
Sitten käänsin lahkeet nurinpäin ja ompelin paininjalan etäisyydeltä samat saumat. Näin minun ei tarvinnut käyttää siksakkia ja saumat ovat siistit myös nurjalta puolelta.

 
Sitten käännä toinen lahje oikein päin ja sujauta se toisen lahkeen sisään oikeat puolet vastakkain. Ompele haarasauma, kuvassa musta katkoviiva.

 
Tikkaa haarasauma oikealta puolelta. Aloita takakappaleelta ja taita saumanvara oikealle. Nyt voit säätää ompelukoneen neulasi äärimmäiseksi vasemmalle ja ommella paininjalan etäisyydeltä saumasta.

 
Päärmää lahkeensuut. Itse en paljoakaan nuppineuloja käyttele vaan käännän taitteet silmämääräisesti. Taita lahje ensin 1cm nurjalle, sitten vielä 2cm. Tikkaa nurjalta puolelta paininjalan etäisyydeltä taitteesta (neula edelleen äärimmäisenä vasemmalla).
 
 
Itse en leikannut kääntämisvaraa housujen vyötärölle, joten leikkaan erillisen vyötärökaitaleen. Kun olet koonnut housut, mittaa nyt vyötärön pituus housuista. Minulla se oli tasan 100cm. Leikkaa vyötärökaitale, joka on 8cm x (vyötärön pituus+2cm saumanvaraa). Mittaa 8cm:n leveys kankaalle ja leikkaa kaitaletta hiukan. Käännä sitten leikattu kaitale kuvan tavalla ja leikkaa kaitaletta lisää. Näin leikkaat kaitaleen nopeasti ja tarkasti.

 
Ompele kaitaleen lyhyet sivut oikeat puolet vastakkain. Taita kaitale kaksin kerroin nurjat puolet vastakkain. Kiinnitä kaitale nuppineuloilla housujen vyötärön oikealle puolelle. Ompele. Jätä muutama sentti ompelematta kuminauhan pujotusaukoksi.

 
Mittaa sopivan kokoinen kuminauha. Kiinnitä hakaneula kuminauhan päähän.

 
Pujota kuminauha vyötärökaitaleeseen.
 

 
Ompele kuminauhan päät kiinni. Tikkaa saumanvarat alaspäin, samalla kuminauhan pujotusaukko kiinnittyy.
 

 
Shortsit ovat valmiit. Jos haluat, voit vielä tikata kuminauhan kiinni kaitaleen keskeltä. Tällöin kuminauha ei pääse kiertymään kaitaleen sisällä. Minä en kuitenkaan tehnyt niin.

 
Olen näihin shortseihin tyytyväinen ja tuli nopeasti valmista.
 

1 comment:

Mummeli said...

Kivat yöshortsit ja helposti valmistuivat.