Tuesday, October 27, 2015

Hahtuvalapaset + ohje

Pääsin viime viikolla mielenkiintoisella reissulle kehräämöön. Kehräämön myymälästä ostin hahtuvalankaa kaksi kiekkoa, painoa 160g ja hintaa 4,8€. 


Langasta neuloin aluksi mallitilkun, jonka huovutin. Siitä laskin tiheyden ja neuloin ensimmäisen parin lapasia. 


Parista tuli erikokoiset, vaikka lanka, puikot ja silmukkamäärä oli sama. Pesukonehuovutuksen jälkeen venytin lapaset saman kokoisiksi. 


Tämä pari meni jo lahjaksi ystävälle. 


Sitten neuloin seuraavan parin itselleni. 


Tällä kertaa käsiala oli jo tasaisempaa. Kahdesta kiekosta neuloin itse asiassa kolmet lapaset, mutta lanka meni melko tiukille, joten ohjeeseen jätin suuremman liikkumavaran langan menekin suhteen. 


Ja tässä ohje lapasiin:
Hahtuvalanka (n. 80g)
Sukkapuikot: nro 5
Tiheys: 13s/20krs = 10cm huovuttamaton sileä neule  (oikean puolen silmukat oikein, nurjan nurin)
Huom! Jos lanka katkeaa tai joudut jatkamaan toiselta kiekolta, neulo langanpäät limittäin n. 20cm matkalta. Älä tee solmuja. 


Luo sukkapuikoille 28s. Sulje ympyräksi ja neulo sileää oikeaa 25krs. (Voit neuloa aloituslangan kiekolta tulevan langan kanssa työn sisään, niin sinun ei tarvitse päätellä sitä).
Neulo apulanka oikean käden lapasessa ensimmäisen puikon alkuun 5s (vasemman käden lapasessa 4. puikon viimeiset 5s). Siirrä apulangalla neulotut silmukat takaisin vasemman käden puikolle ja jatka sileää oikeaa hahtuvalangalla. Kun apulangan päällä on 23krs, aloita kärkikavennus. Kavenna 1. ja 3. puikon 2 ensimmäistä silmukkaa oikein silmukoiden (takareunoista) yhteen. Kavenna 2. ja 4. puikon 2 viimeistä silmukkaa oikein (etureunoista) yhteen. Kun jokaisella puikolla 1s, katkaise lanka ja pujota kaikkien silmukoiden läpi. 

Tässä huovutettu ja huovuttamaton lapanen vierekkäin. 

Peukalo: poimi apulangan ala- ja yläpuolelta silmukat puikoille. Poimi vielä 2-3s peukaloaukon molemmilta sivuilta. Neulo hahtuvalangalla sileää oikeaa suljettuna neuleena. (Voit neuloa aloituslangan kiekolta tulevan langan kanssa työn sisään). Kavenna silmukoita tasaisin välein niin, että peukalossa on yhteensä 12s.
Kun peukaloa on neulottu 15krs, kavenna jokaisen puikon (3 puikkoa) alussa 2 oikein yhteen. Kun jokaisella puikolla on 1s, katkaise lanka ja pujota kaikkien silmukoiden läpi.


Viimeistely: pujota virkkuukoukku työn nurjalla puolella kuvan osoittamalla tavalla koukku kohti pääteltävää lankaa. Taita pääteltävälanka kaksinkerroin ja vedä koululla silmukoiden läpi. Jätä lanka silmukoiden sisään kaksinkerroin (katso kuva alla). 


Pese lapaset pesukoneessa muun pyykin seassa 40 asteessa. Käytä normaalia pesuainetta, mutta suosittelen jättämään hajustetun huuhteluaineen pois. Venyttele lapaset pesun jälkeen oikeaan mittaansa. Huom! Tee aina mallitilkku ja huovuta se, sillä myös pesukone vaikuttaa huovutustulokseen. Minun pesukoneessa 40 asteessa lapaset kutistuivat 12-13%. 

1 comment:

Mummeli said...

Huovutetut vanttuut ja sukat ovat tosi lämpimiä meidän pakkasilmoilla. Pesukonehuovutus on helppoa, itsekin kokeilin syyskesällä sitä sukkiin ja niistä tuli ihanan lämpimät kumisaappaisiin eivätkä ne hiosta kuten tavalliset sukat.