Tuesday, May 6, 2014

Ruusunpäiväkävely ja pusero

Meidän kylällä on jo perinteeksi muodostunut ruusunpäiväkävely (ruusunpäivän tienoilla), jolloin puoli kylää kävelee (polkee, potkuttelee, ym) noin viiden kilometrin lenkin. Eilen tuo lenkki taas tuli kierrettyä ja tällä kertaa palkinnoksi sai tuotepaketin ja kylpylälipun lisäksi ruusun. Intouduin kuvaamaan ruusuja puserontekeleen kanssa, joka juuri tällä hetkellä on minulla puikoill... ei kun siis koukulla!


Ihan totta: virkkaan puseroa... Niin olenhan minä aloittanut lukemattomia virkkaustöitä (useita puseroitakin), mutta yhtään puseroa ei ole vielä valmistunut (ei mitään muutakaan suuritöistä). Kyllä, olen virkkaajamummon lapsenlapsi, mutta virkkaus on jäänyt minulla laps'puolen asemaan. Tällä kertaa minusta tuntuu, että tämä työ voisi jopa valmistua: minulla on jo puoli puseroa valmiina ja innostus yhä korkealla. Lisäksi jääkiekon MM-kisat ovat alkamassa ja silloin käsitöitä tulee varmasti tehtyä.


Tässä puserontekele tällä hetkellä. Idean ja inspiraation sain sunnuntain Strömsöstä. Siinä mallivirkkaus (?) oli hieman erilainen, mutta sovelsin tähän toista tuntemaan isoäidinneliö-muunnelmaa.

Virkkaus aloitettiin siis kainalosta: virkkasin 6kjs, jotka yhdistin renkaaksi. Sitten virkkasin *3p, 3kjs* kuusi kertaa, suljin piilo-s:lla. Piilos:lla siirryin seuraavaan kjs-ketjuun ja virkkasin siihen *3p, 3kjs, 3p. 3p seuraavaan väliin*. Toista *...* vielä 3 kertaa.
Kerros suljetaan aina piilo-s ja siirrytään piilos:lla kulmaan. Kulmaan tulee aina 3p, 3kjs, 3p. Suorille sivuille virkataan 3p:n ryhmiä aiemman krs:n pylväsryhmien väliin. Kappaleesta tulee kuusikulmio, mutta kun sen taittaa kaksinkerroin, niin siitä tuleekin miehusta-hihakappale, jossa taite on hihan alapuolella ja miehustan sivussa.
Lankana minulla on viime syksynä Helsingistä ostettu Novitan Hattara-lanka, koukku on kokoa 5,5. Kun kädentien korkeus oli 21cm, aloin virkata pylväsryhmiä ympyräksi jatkaakseni hihan pituutta. Samalla kavensin joka 2. krs yhden pylväsryhmän pois. Lopuksi neuloin 1o, 1n resoria ja päättelin silmukat. Ja siinäpä on siis (lähes) puolikas kappale. Lankaa kului kaksi kerää (100g).
Aion virkata tämän ja toisen vastaavan kappaleen väliin vielä levennystä ja sitten helmaan pidennystä ja neuloa resoria. Tästä on tarkoitus tehdä sellainen "hulttana"paita eli melko reilu joka suuntaan, ei kuitenkaan tunikapituinen. Kappale on vielä auki tuolta hihan yläpuolelta ja mietin, että laittaisinko sinne vain napit, joilla sauman saisi napitettua kiinni....

Innostuin tästä tekniikasta oitis, koska minun ei ole tarvinnut katkaista lankaa kertaankaan "turhaan". Paksulla puikolla ja kevyellä pörröisellä langalla tätä on nopea tehdä, samalla pystyy katsomaan telkkaria eikä yhteenommeltavia saumoja synny paljoa. Ei tarvinnut myöskään tehdä mallitilkkua, vaan toimeksi sai laittaa heti: matkan varrella mallia voi suunnitella lisää.

Olen sanonut aiemminkin, että teoriani mukaan ne työt valmistuvat, joissa oikea materiaali, oikea malli ja oikea koko kohtaavat. Tässä nämä kaikki tuntuvat natsaavan. Lanka on sopivan kevyt, jotta virkaten neuleesta ei tule liian painava. Malli on sellainen, mitä alun alkaenkin kuvittelin tästä langasta tekeväni (löysä lepakkohihainen pusero). Tosin kuvittelin neulovani sen, ja yritinkin, mutta lankaa ei ollut mukava neuloa juuri tuon "hattaramaisen" keveyden vuoksi. Kokokin näyttäisi osuvan oikeaan, kun työtä voi koko ajan mallata päälleen.

Nyt toista hihaa aloittelemaan....

2 comments:

Päivi Marianne said...

Aika hauska idea tämä! :)

Mummeli said...

Todella inspiroiva malli ja ihanan keväinen pastelliväri. Parhaat ideat lähtevät inspiraatiosta ja langasta.