Monday, April 22, 2013

Tilkkupeitto aluille

No eilen sitten aloitin uuden tilkkupeiton työstämisen. Pitkään olen tätä jo haaveillut ja suunnitellut. Aluksi kannoin lähes kaikki tilkkutyökankaani sisään ja aloin mallailla niitä yhteen:

 
Valmiissa peitossa (jonka ohje taas Tildan tapaan -kirjasta) on 9 erikokoista isoa tilkkua, jotka yhdistetään eri järjestyksessä kahteen tai kolmeen kertaan. Asettelin kankaat niin, että ne vastasivat yhden tilkun kokoa, näin näkisin yhtä kangasta suhteessa sen verran, kuin sitä valmiissa peitossa tulisi näkymään.

 
Jos joku kangas ei miellyttänyt, kokeilin sen tilalle toista kangasta. Kuvasin muutamia vaihtoehtoja, jotta pystyin jälkikäteen vertailemaan niitä.

 
Lopulta päädyin tälläiseen kokoonpanoon. Kaksi kangasta näistä oli pesemättömiä, joten ne menivät heti pyykkikoneeseen (ja tulipahan samalla pestyä muutakin pyykkiä).

 
Leikkasin aluksi jäljelle jääneistä tarvittavat isot tilkut. Heti ensimmäistä tilkkua leikatessani tein amatöörimäisen virheen: kangasta oli pienen pieni pala, josta mittasin juuri ja juuri saavani tarvitsemani kaksi tilkkua, mutta mitä menin tekemäänkään! Sekoitin mitat mielessäni ja leikkasin lyhyemmän sivun pituuden ensin, sitten ei pitemmän sivun pituus enää riittänytkään ja tilkku oli pilalla!!!!! No pelastin tilanteen siten, että sain tästä haluamastani kankaasta yhden tilkun ja sitten leikkasin toisesta lähes saman värisesta sen toisen tilkun (sillä siitäkään ei olisi tullut kahta samankokoista). Mutta kyseessä ei siis ollut kuvan punainen kangas.
Sitten aloin valmistaa kuvioita tilkkuihin. Tildan kirjassa kuviot olisi pitänyt ommella käsin, mutta minäpä ompelen koneella ja kivoja näistä mielestäni tuli.

 
Samalla ompelin muutaman ylimääräisen kuvion, jos sattuu tapahtumaan jotain kuvioille, tai sitten niitähän voi käyttää joskus myöhemmin muihin töihin. Samallahan tuossa valmistuu muutama ylimääräinen, kun sarjatyönä tekee.

 
Tämän verran sain eilen tehtyä. Katsotaan nyt, milloin kerkeän taas jatkaa työtä.
 
Sittenhän tähän on tulossa vielä kirjailuja ja viehän oman aikansa peiton, vanun ja vuorin kokoaminenkin...

1 comment:

Mummeli said...

Tilkkutyöt ovat ihania, joskus haaveilin itsekin tekeväni niitä, mutta olen jo luopunut haaveesta ja keskityn nyt lähinnä virkkaukseen ja neulomiseen.